Egészségügyi konzultáció: Veszélyes ágyszám csökkentés következik

A mai napon Veszprémben folytatta a 2016-os évre meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultációt a Jobbik. A párt két országgyűlési képviselője és egészségpolitikusa Rig Lajos és Dr. Lukács László György, mint sajtótájékoztatójukon elmondták, az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezet(EDFSZ) elnökének, Vizl Péternének a hívására érkeztek Veszprémbe, ahol nem csak az egészségügyi, hanem a kulturális, közalkalmazotti, szociális és pedagógusi szakszervezeti képviselőkkel is találkoztak.

IMG_3913

IMG_3912

Mint, Dr. Lukács László György felvezetőjében elmondta, a Jobbik három olyan témában indított konzultációt, amelyben a problémák megoldása már nem várhat 2018-ig, azaz kormányváltásig. Az oktatás, az egészségügy és a korrupció három olyan “forró terület”, amelyben azonnali cselekvésre van szükség. Éppen ezért fogják a háztartásokat megkérdezni ebben a három témában, remélve, hogy a válaszok lépéskényszert hoznak kormányzati oldalon. Mint mondta, a mai veszprémi szakszervezeti  találkozó is a lakossági konzultációt előkészítő szakmai konzultáció jegyében zajlott, ahogyan tegnap is, amikor a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetésével egyeztetett a párt Budapesten. Hangsúlyozta:

azért fontos a szakmai konzultáció, mert bár világosak melyek a legégetőbb problémák az egészségügyben, mégis a dolgozók, a szakmai szervezetek, tudományos műhelyek tudják a leghatásosabb ellenszerét is a problémáknak, így ezeket egy magára valamit is adó pártnak meg kell hallgatnia és meg is kell értenie. Az elmúlt időszakban a kormány oldaláról ez hiányzott, mintha se látni sem hallani sem érteni nem akarnák a problémákat az egészségügyben.

IMG_20160304_150455

Balra Lukács László, mellette Rig Lajos országgyűlési képviselő

Rig Lajos térségünk képviselője tájékoztatójában kiemelte, a szakmai egyeztetés nagy részét a krónikus belgyógyászati és ápolási ágyaknak az egészségügyi rendszerről való leválasztásához köthető kormányzati törekvés, és az ezzel kapcsolatos intézményi és dolgozói aggályok töltötték ki. A várhatóan 18.000 ágy kisöprése az egészségügyi rendszerből a dolgozók körében is bizonytalanságot okoz, és az intézményvezetők már előre tartanak az egészségügyi és szociális funkciók felülről erőltetett leválasztásától. Komoly dolgozói problémákra kell készülnie a két ágazatnak, ha a Kormány nem változtat hozzáállásán.

Mint megállapította:

hogyha Veszprém megyében végbe megy a szociális ágazat részére az ápolási és a krónikus belgyógyászati ágyak átadása, akkor a funkcióváltó kórházak, mint Tapolca és Zirc végnapjaikat fogják élni. Aláhúzta, az ápolási és krónikus átszervezéssel e két intézmény kórházi funkcióját és, ami maradt belőle, el fogja veszíteni és egy járóbeteg szakrendelővé minősül át. 

A képviselő zárásként fogalmazta: Egy veszélyes ágyszámcsökkentés elé néz az egészségügy és a kis kórházak zöme is, amely borús jövőt tartogat a számukra.

Ezen túl a képviselők áttekintették a szakszervezetekkel az egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeinek kihívásait, illetve azt, hogy miként lehetne több forrást bevonni az egészségügybe, hogy valóban 21. századi ellátási körülményeket lehessen teremteni az intézményekben, amelyek egyszerre szolgálják a betegek és a dolgozók biztonságát, és alkalmasak a dolgozói elvándorlás vagy pályaelhagyás megakadályozására.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: