Kórházi adósságok: Tapolca kedvező helyzetben van, Veszprémben nem nagyon változott semmi

Kórházi adósságok: Tapolca kedvező helyzetben van, Veszprémben nem nagyon változott semmi

Az államtitkár szerint a kórházak trükköznek az adóssággal- Mi utána néztünk a környékbeli intézményeknek

Miközben forrnak az indulatok az egészségügyben az év végével a kórházi adósságokat is összesítik. A kórházi adósság állományok szinte egész 2015-ben kiemelt téma volt a médiában, hiszen az év elejére közel 80 milliárd volt a lejárt szállítói tartozás országos szinten, amelyet a Kormány egy egyszeri 60 milliárd forinttal igyekezett enyhíteni.

Az enyhítést követően azonban megint 50 milliárd forint körül jár intézmények felhalmozott adóssága. A méretes kifizetetlen számlákkal kapcsolatosan Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Origo.hu-nak azt nyilatkozata, hogy szerinte

“az intézmények egy része megpróbálja az adatait kozmetikázni. Nagy adósságállományról számolnak be, miközben jelentős készpénzállományt halmoztak fel, mert nem fizették ki a számláikat.”

Az államtitkár kijelentését a Kórházak vezetői szóban utasították vissza.

Így állnak a környékbeli kórházak: Tapolcának “könnyű”, Ajka közel félmilliárd forint adósság alatt roskadozik

TAPOLCA

A Magyar Államkincstár friss adatai szerint (november végi a legfrissebb adatsor) A tapolcai Deák Jenő Kórház adósság állománya  2015. október 296 millió forint volt, ez 2015. november végével 163 millió forintra mérséklődött. Viszonyításképp nyár közepén júliusban ugyanez 470 millió forint volt.

VESZPRÉM

A Veszprém megyei Csolnoky  Ferenc Kórház  2015. október végi 682 millió forint kifizetetlen számlát tudhatott magáénak, míg ez  2015 novemberére 625 millióra mérséklődött. Nyár közepén 553 millió volt ugyanez az adat.

AJKA

Az ajkai Magyar Imre kórház azonban közel sem büszkélkedhet jó adatokkal, ugyanis a nyári 227 milliós tartozást novemberre sikerült 495 milliósra gyarapítani. Ezzel ajkai Kórház közelít a félmilliárdhoz.

Jobbik: Egészségügyi kerekasztal szükséges, hogy egyáltalán tisztázzuk  a minimum elvárásokat.

Lukács László György a Debreceni Egyetem klinikai központja előtt tartott sajtótájékoztatóján elodázhatatlannak nevezte, hogy mindazok akik tenni tudnak és akarnak az egészségügy helyzetének javítása érdekében, egy asztalhoz üljenek, és megállapodjanak a tennivalók nemzeti minimumáról.

RigLukács2

Jobbra Lukács László a Jobbik politikusa, ahogyan Rig Lajossal átveszi az egészségügyi dolgozók petícióját (2015 december)

A politikus az orvoselvándorlás kérdését, a kórházak adósságának rendezését és a dolgozói bérrendezést, benne a hálapénz ügyét jelölte meg a nemzeti egészségügyi kerekasztal legfontosabb témái között

A Jobbik január elején összehívja a nemzeti egészségügyi kerekasztalt, ahol a politikai szereplők, az ágazat irányítói, a szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek, az egészségügyi szakmai testületek, a tudomány képviselői együtt határozhatnak arról a nemzeti minimumról, amelyet azonnal meg kell tenni a magyar egészségügy érdekében – mondta a politikus.

Forrás: Origo.hu/ Allamkincstar.gov.hu/ Alfahír.hu

Kép: Szijártó János / Tapolcai Újság

 

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: