Gumicsizmában gázolt a vörösiszapban az akkori mentődolgozó, Jobbikos képviselő

Gumicsizmában gázolt a vörösiszapban az akkori mentődolgozó, Jobbikos képviselő- Riport Rig Lajossal

Szerkesztőségünk a Vörösiszap-katasztrófa 5 éves évfordulója alkalmából megkereste Rig Lajos országgyűlési képviselőt, hogy megkérdezze személyes élményeit az öt évvel ezelőtti eseményekről.
8300.hu: 5 éve történt a kolontári vörösiszap-katasztrófa, amely alapjában változtatta meg a környező települések életét. Úgy tudjuk képviselő úr a helyszínen volt a katasztrófa első óráiban?

Rig Lajos: Igen, akkor még mentőápolóként dolgoztam. A Veszprém Megyei Mentésirányítás adta a riasztást, hogy Kolontárra esetfeladattal induljunk, a többit rádióba diktálja. Út közben értesültünk a hírről, hogy miért is kell a megye összes mentőállomásáról kivonulni.

8300.Hu Mit csinált ott, mi volt a benyomása? Az első benyomás a mélységes döbbenet volt, látni az embereket, ahogy papucsban, félcipőben, volt, hogy ruha nélkül rohantak abban az erősen maró, lúgos, hömpölygő folyadékban. Gyermekek, nők, asszonyok. Mivel megfelelő védőfelszerelésünk nem volt, az ott tartózkodó tűzoltóktól kaptunk gumicsizmát, hogy a mentést el tudjuk kezdeni. Az oda érkező kárhelyparancsnok a folyamatokat tökéletesen irányította, a sérültek a lehető leghamarabb a legszakszerűbb ellátást kapták. (Hozzáteszem, ez nem a kormánynak volt köszönhető, hanem a jól képzett mentő dolgozóké, illetve a civileké, akik segédkeztek a mentésben!)

 

Miként emlékszik a katasztrófa eseményeire? 

Rig Lajos: Vörösiszap zúdult a Veszprém megyei Devecser és Kolontár településekre, miután átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap tárolójának gátja. Rendkívül sokkoló látvány volt, ahogy a város egy részét elöntötte a vörös iszap, ami több házat ablak magasságig beborított. Sok ház lakhatatlanná vált, a közeli parkban található fák törzsét egy méter magason színezte be ez a maró anyag. Káosz uralkodott a településen, mindenki igyekezett menteni hozzátartozóit, háziállatait, értékeit. Szívszorító volt látni, ahogy sírva mentik az emberek a vörös folyadékba fulladt tárgyaikat, kisgyerekek zokognak a házban maradt kedvenc játékuk után.

Fotó: hir24.hu

Fotó: hir24.hu

Valóban olyan jól és hatékonyan kezelte a Kormány a problémát, mint ahogyan azt írta vagy állította?

Rig Lajos: Egyszerű választ tudok erre adni: nem. Rohantak mindig a feladat után, egy példa: a mentőszolgálat dolgozói a harmadik 24 óra szolgálat után is csak a gépjárműben tudtak pihenni, nem biztosítottak megfelelő helyet, pedig orvosi rendelő mellett parkolt a gépkocsi.

Miként gondol vissza az eseményekre így 5 év elteltével?
Rig Lajos: Mindig fájó szívvel gondol vissza az ember egy ilyen tragédiára, az elszenvedett sérülésekre és az elveszett értékekre. A felelősöket 5 év után már illő lett volna megnevezni és felelősségre vonni.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: