Rig Lajos intézmény látogatáson: Vas megyét is sújtja a mentőautók hiánya és a rossz általános szakdolgozói helyzet

Rig Lajos körzetünk országgyűlési képviselője, egészségügyi szakpolitikus és  Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei elnöke hétfőn önkormányzati képviselők társaságában intézményeket látogatott. Jártak a szombathelyi és a körmendi kórházban, a megyeszékhelyen található mentésirányítási központban és a körmendi mentőállomáson.

Rig Lajos komoly tapasztalattal rendelkezik az egészségügyben, ezért különösen örömteli, hogy a tapolcai körzet országgyűlési képviselője ellátogatott Vas megyébe. Bana Tibor és a Jobbik helyi képviselői mindig is szívükön viselték az egészségügy sorsát, számtalan alkalommal tettek lépéseket a terület és a dolgozók érdekében, jótékonysági akciókat is szerveztek.

Rig Lajos összegezte a legfontosabb problémákat. Magyarországon nagymértékű szakemberhiányról beszélhetünk, amit a kivándorlás csak súlyosbít. A megfelelő bérezés hiányában nem tudjuk országunkban tartani a szükséges munkaerőt. A Jobbik az orvosok és az ápolók fizetését az európai szintű bérezéshez közelítené, növelve egyúttal a szakmában dolgozók erkölcsi megbecsülését is.

A betegszállítás és a mentők finanszírozásában évek óta nem történt javulás, pedig a gondok súlyossága ezt megkívánná. Nyolc éve változatlan a betegszállításra költött közpénz nagyságrendje. A legfőbb nehézségeket a kocsihiány, a dolgozók túlterhelése, az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya, valamint a rossz munkakörülmények jelentik.

Bana Tibor elmondta, hogy sajnos Vas megyében is rendkívül negatív folyamatokkal kellett szembesülni az egészségügy területén az elmúlt évek során. Három éve a Fidesz funkcióváltásra, hatékonyságra hivatkozva egyetlen tollvonással megszüntette Körmenden a szülészet-nőgyógyászatot és az aktív belgyógyászatot, Celldömölkön pedig az aktív belgyógyászatot és az aktív sebészetet.

A Jobbik minden lehetséges eszközzel tiltakozott a leépítések ellen, a parlamenti felszólalások mellett tüntetéseket szerveztek, míg Körmenden aláírásokat is gyűjtöttek. A térségben élők szinte egyöntetűen álltak ki a kórházért. Elengedhetetlen lenne a megszüntetett osztályok visszaállítása.

A mentőállomások gépparkjai tekintetében korszerűsítésre, bővítésre lenne szükség a biztonságos betegellátás érdekében. A Fidesz komoly ígéreteket fogalmazott meg, ám ezek sem valósultak meg. A celldömölkiek továbbra is várják az esetkocsit, de még mindig nem érkezett meg, ugyanakkor Szentgotthárd mentőállomásának is szüksége lenne egy új esetkocsira. A mentőkkel kapcsolatban ugyanazt láthatjuk Vas megyében, mint országos szinten: alacsony bérezés mellett és nehéz munkakörülmények között kell helytállniuk, így sajnos egyre többen hagyják ott hivatásukat.

Forrás és indexkép: jobbik.hu

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: