Ön is érzi a bőrén? Folytatódik a vérszívók gyérítése

Ön is érzi a bőrén? Folytatódik a vérszívók gyérítése

A központi szúnyoggyérítési program június 23-án indult, azóta folyamatosan zajlik a szúnyogártalommal sújtott települések kezelése. Eddig a teljes központi program mintegy hatvan százalékát végezték el a szakemberek. Július 20-26. között több mint 55 ezer hektáron légi kémiai, 31 ezer hektáron földi kémiai és 2,5 ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a csípőszúnyogok számának csökkentését. A múlt heti gyérítés 306 települést érintett, ebből 190 esetében légi kémiai módszerrel, 203 helységben pedig a földi kémiai eljárással dolgoztak a kivitelezők.

Az országos szúnyoggyérítési program ötödik heti végrehajtását nehezítette a rendkívüli hőség, ami miatt a légi védekezést legkorábban este hétkor, a földi kezeléseket pedig este fél tízkor, néha még később kezdték meg a szakemberek. Ennek oka, hogy a kánikula miatt a méhek csak a késő esti órákban tértek vissza a kaptárakba, a permetszert pedig ehhez igazodva a lehető légkésőbbi időpontban juttatták ki.

A múlt héten pótolták azokat a gyérítéseket is, amelyeket a forróság miatt felfüggesztettek a Balaton, a Tisza- és a Velencei-tó térségében. Az eredeti heti tervnek megfelelően hiánytalanul befejeződött Baja, Mohács, a Csepel-sziget, Csorna, Dunaújváros, Szekszárd és Szolnok térsége és Budapest, valamint Zala megye érintett településeinek szúnyoggyérítése.

A július 27.-augusztus 2. közötti héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Földi kémiai eljárással dolgoznak Budapesten, a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Győr, Mosonmagyaróvár környékén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Légi kémiai úton gyérítenek Komárom, Sopron és Szekszárd környékén, valamint a Tisza-tónál. Biológiai gyérítésre a héten Baján, Mohácson és Budapesten kerül sor.

Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: