A Jobbik áttörését hozta ez a fél év

A Jobbik áttörését hozta ez a fél év

Világos választóvonal húzható a Fidesz és Jobbik között a politikai arrogancia és a korrupció esetében – jelentette ki Vona Gábor, aki az elmúlt parlamenti fél év értékeléseként azt hangsúlyozta, az a nemzeti párt áttörését és néppárttá válását hozta. A Jobbik elnöke szerint a jelenlegi folyamatokat nézve a következő választáson a Fidesz és a Jobbik között kell majd dönteni.

„Az elmúlt fél év a Jobbik áttörését és néppárttá válását, a Fidesz megroppanását, a baloldal agonizálását hozta”
– jelentette ki Vona Gábor az elmúlt parlamenti ülésszakot értékelő sajtótájékoztatóján. A Jobbik elnöke hangsúlyozta, ma Magyarországon két nagy párt van: a Fidesz és a Jobbik. „Két politikai alternatíva, két program, két választási lehetőség, két ajánlat, amelyet két különféle karakterű párt fogalmaz meg” – fogalmazott Vona. Hozzátette, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a következő országgyűlési választáson e közül a két párt közül kell majd választania a magyar társadalomnak, amit úgy értékelt, hogy „a múlt vagy a jövő”, „a 20. vagy a 21. század” között kell majd dönteni.

A két fő különbség: politikai arrogancia és korrupció

Vona Gábor kifejtette, bár a baloldal előszeretettel akarja összemosni a Fideszt és a Jobbikot, ezt az elmúlt fél év parlamenti szavazásai sem igazolják. „A Jobbik nem az alapján alakítja ki álláspontját a parlamentben, hogy melyik párt terjeszt be javaslatot, hanem az alapján, hogy mit tartalmaz a javaslat” – jelezte a pártelnök, megjegyezve, többször előfordult, hogy a baloldali pártokkal, többször előfordult az, hogy a Fidesszel szavazott együtt a Jobbik, de számtalanszor előfordult az is, hogy a Fidesz és az MSZP szavazott közösen a Jobbikkal ellentétes módon.
A Jobbik elnöke hangsúlyozta, pártja és a Fidesz között világos választóvonal húzható a politikai arrogancia és a korrupció esetében, amelyeket a magyar politika két nagy tehertételének nevezett. Bár a Fidesz 2010-es győzelme után Orbán Viktor azt mondta, a cinizmusnál semmit sem utasít el jobban, Vona Gábor szerint az elmúlt öt évben „a cinizmusnak, az arroganciának, a pökhendiségnek a Fidesz számtalan jelét mutatta”. A korrupció kapcsán a Jobbik elnöke azt mondta, 2010 előtt azt gondolták, hogy az MSZP-t ebben felülmúlni lehetetlen. Az elmúlt 5 évben azonban a Fidesznek ez sikerült – tette hozzá.
Vona Gábor három ügyet említett, amelyek „cseppben a tengerként” mutatják a Fidesz képmutatását a korrupcióellenességben:
  • A Jobbik képviselői a velük egy háztartásban élő hozzátartozók vagyoni helyzetét is nyilvánossá tették. Erre – jegyezte meg Vona – törvény nem kötelezi őket, de felszólításuk ellenére a többi parlamenti párt képviselője – így a kormánypártokéi sem – ezt nem tette meg.
  • A nemzeti párt továbbra is várja annak tisztázását, voltak-e olyan fideszes országgyűlési képviselők, akik a Quaestor-botrány előtti napokban menekítettek ki pénzt a brókercégtől. Hogy a Fidesz képviselői ezt miért nem tartják fontosnak, hogy miért nem akarnak nyilatkozni ebben a kérdésben, azt mindenkinek a fantáziájára bízom – mondta Vona Gábor. Felidézte, hogy Orbán Viktornak is intézett azonnali kérdést ez ügyben, de a miniszterelnök kitért a válasz elől, „sunyinak nevezett engem személy szerint és a Jobbikot is”. A pártelnök szerint nem az a sunyiság, hogy ezt a társadalomban megfogalmazódott gyanút feltette kérdésként az Országgyűlésben, hanem az, hogy a Fidesz képviselői nem nyilatkoznak ez ügyben.
  • Vona Gábor Tiffán Zsolt nemrég közzétett bejegyzését is megemlítette, amelyben a fideszes képviselő egyenesen a miniszterelnököt szólította meg, vegye már észre, hogy maffiózók vannak a Fideszben. A pártelnök felvetette, mi lenne, ha esetleg egy jobbikos képviselő írná azt a Facebookon, „Gábor, vedd már észre! Ezek maffiózók!”. „El lehet képzelni, hány sajtómeghívást kapnék, mennyi kérdés és utánam szaladó kamera kísérné a mindennapjaimat, Orbán Viktor és Tiffán Zsolt esetében azonban nem történik ilyen” – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Nemzetekre épülő, erős Európa

Vona Gábor kifejtette, bár a parlamenti munkát az előrehozott költségvetési vita tematizálta, a Fidesz belpolitikai érdekből, a saját népszerűségvesztésének céljából a halálbüntetés és a bevándorlás témájával felül tudta tematizálni a költségvetést is.
Meglátása szerint azonban még egy fontos kérdés van: az Európai Unió jövője, és Magyarország unióhoz való viszonya. A Jobbik elnöke jelezte, egyetértve a brit állásponttal, ők is az alapszerződés és a csatlakozási szerződés módosításának lehetőségét szeretnénk elérni. Megjegyezte, ez ügyben még vitára sem nyitottak a kormánypártok, pedig „a vita ajtaját, amely az EU jövőjéről szól, a brit miniszterelnök kinyitotta”. Szerinte Görögország sorsával és a bevándorlással két olyan probléma jelentkezett, amelyekkel az EU nem tud mit kezdeni, ezért új alapokra, új feltételekkel kell az uniót kialakítani.
Vona Gábor hangsúlyozta, a Jobbik határozottan Európa-párti, „nemzetekre épülő, gazdaságilag, kulturálisan, társadalmilag is erős és dinamikus Európában vagyunk érdekeltek”. Vona örömét fejezte ki, hogy Európa-szerte számtalan olyan párt erősödik meg, mint a Jobbik, amelyek új, erős Európát képzelnek el. Hozzátette, az „új” nem „eszmei kavalkádban” tévelygést jelent, hanem azt, hogy megpróbáljanak alapvető európai értékekhez visszanyúlni, és ezeket újrafogalmazni a 21. században. Hiszen – utalt az unió alapokmányaira – ma a görög–római–keresztény gyökerekre hivatkozás hiányzik.

Őszi tervek

Vona Gábor végül arról is szólt, milyen céljaik vannak, mit szeretnének tenni a nyári szünet után.
  • Továbbra is napirenden akarják tartani a korrupcióellenes küzdelmet, mert ez Magyarország egyik legsúlyosabb problémája.
  • A férfiak 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjának megvalósításában – amelyről sikeres aláírásgyűjtést tartott a nemzeti párt – a népszavazás lehetősége is felcsillant. A Jobbik teljes mellszélességgel kiáll ebben az ügyben továbbra is – jelezte Vona Gábor.
  • A magyar–cigány együttélés problémáiról érdemi szakpolitikai vitákat szeretne a Jobbik, mert  „nincs rendben ez a kérdés, égető a helyzet, megoldásokat kellene találni”.
  • A kormány „verbális uniószkepticizmusa” mellett végre érdemben hajlandó legyen a Jobbik azon javaslatával foglalkozni, hogy az uniós csatlakozási szerződést és az alapszerződést Magyarország módosítsa. Dolgozzunk ki nemzeti ütemtervet, nemzeti minimumot arra, mit is szeretnénk az alapszerződésben módosítani, melyek azok a témák, amelyeknél Magyarország máshogy képzeli el Európa jövőjét! – hangoztatta Vona Gábor.

Forrás: alfahir.hu – jobbik.hu

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: